top of page

Roos Zwart is deskundig op het gebied van prikkelverwerking bij mensen met dementie. Ze geeft advies, komt met onverwachte oplossingen en geeft workshops en lezingen over haar inzichten en kennis.

Door haar werk als verzorgende en activiteitenbegeleidster raakte Roos gefascineerd door de werking van hersenen van mensen met dementie. Ze leerde onder andere hoe je gedrag van mensen met dementie positief kunt beïnvloeden door het geven van de juiste prikkels. Deze inzichten deelt ze graag om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren.

 

Roos kwam achttien jaar geleden bij toeval in de zorg terecht als uitzendkracht in een bejaardentehuis. Meteen al die eerste dag in het bejaardentehuis ging haar hart open. Opgeleid als interieur architect – een vak dat haar in haar huidige werk goed van pas komt – besloot ze haar loopbaan om te gooien. Als verzorgende en activiteitenbegeleidster in de ouderenzorg raakte Roos gefascineerd door de werking van het brein van mensen met dementie. Jarenlang verdiepte ze zich in kennis over dementie en probeerde ze dingen uit in de praktijk. Ze leerde onder andere hoe je gedrag van mensen met dementie positief kunt beïnvloeden door het geven van de juiste prikkels.

 

Dementie en ‘probleemgedrag’

Bijzonder gaat haar hart uit naar mensen met dementie die ‘probleemgedrag’ of ‘onbegrepen’ gedrag vertonen. Tegenwoordig wordt er vaak een beroep op haar expertise gedaan bij het omgaan met deze groep mensen. Dit doet ze onder andere als consulent bij het KEC en als casemanager voor het CCE. Ook geeft ze de Gespecialiseerde verzorgende opleidingen gerontopsychiatrie en psychogeriatrie. Verder ontwikkelt microlearnings en schrijft ze mee aan lesboeken over dementie.

Mensen met dementie die ‘probleemgedrag’ vertonen,

                 leren je heel veel over het omgaan met andere mensen met            

                                                                            dementie.

 

Roos: “Probleemgedrag is vaak uitvergroot gedrag. Iemand heeft ergens last van en reageert daar in onze ogen extreem op. Mensen met dementie kunnen vaak niet zelf goed aangeven of vertellen wat ze bedoelen. Ze reageren alleen maar, vaak op een ongeremde manier. Als iemand extreem reageert op iets dat in onze ogen normaal is, is dat een signaal dat we ons gedrag moeten aanpassen. We gaan bijvoorbeeld te snel. Door de extreme reactie leren we. Het maakt ons alerter. We leren hierdoor de signalen van mensen met dementie beter te ‘lezen’.”

 

Inrichting van de woonomgeving

Door haar achtergrond als interieur architect, heeft Roos kennis over de leefomgeving en wat een passende inrichting voor mensen betekent. Juist mensen met dementie zijn erg gevoelig voor de sfeer of de inrichting van hun omgeving. Soms kan een verandering in de ruimte het gedrag in gunstige zin beïnvloeden.

Voor mensen met dementie is het belangrijk dat zij de omgeving kunnen begrijpen. Als het huiselijk en vertrouwd aanvoelt, zorgt dat voor een prettige beleving. Mensen met dementie ondernemen zelf weinig initiatieven, dat is een onderdeel van de ziekte. Ook al kunnen ze vanuit zichzelf niet veel ondernemen, ze hebben wel behoefte aan activiteiten en prikkels. Daarom is het nodig dat er in de leefruimte ook iets ‘beleefd’ kan worden of dat er ruimte is om te bewegen. Roos geeft advies over hoe je een ruimte optimaal kunt inrichten zodat mensen met dementie zich er prettig voelen.

 

  • LinkedIn Social Icon
Artikel in Denkbeeld.
artikel denkbeeld Roos Zwart.jpg
Film MooiWerk, over het werken
op een woonzorgboerderij.
mooi werk Roos Zwart.jpg
Verslag van workshop op een
congres van waardigheid en trots
workshop woonomgeving.jpg
bottom of page