top of page

MISSIE EN VISIE

​

De manier waarop we omgaan met mensen met dementie en

hun leefomgeving moet aangepast worden.

Zo, dat zij zich prettiger voelen en minder last hebben van hun ziekte.

​

Dat is de missie van Roos Zwart. Werken in de zorg voor mensen met dementie is haar passie. Keer op keer verdiept ze zich in de levens van deze mensen. Roos: “Het is een bijzondere wereld waarin ik elke week nieuwe, interessante mensen ontmoet. Waar genieten ze van, wat maakt ze blij of wat maakt ze juist boos of verdrietig? Soms is dat een zoektocht als iemand het zelf niet goed meer kan aangeven of vertellen. Ieder mens is uniek. Ook als je dementie hebt. Of misschien moet ik zeggen: juist als je dementie hebt. Mensen met dementie kunnen zich niet meer aanpassen aan ons. Dus moeten wij ons aanpassen. En wat bij de een helpt, werkt bij de ander eerder averechts. Daarom is het zo belangrijk om te kijken wat ieder mens met dementie afzonderlijk nodig heeft.”

​

Probleemgedrag of onbegrepen gedrag

In haar werk als consulent prikkelverwerking observeert Roos mensen met dementie die ‘probleemgedrag’ of ‘onbegrepen’ gedrag vertonen: “Als je weet wat iemand met dementie als storend ervaart en hoe dat ontstaat, kun je er iets aan doen. Het geeft mij veel voldoening als ik begrijp waar iemand last van heeft. Ik adviseer verzorgenden en familie hoe ze het beste kunnen omgaan met de persoon in kwestie waardoor problemen in het gedrag verdwijnen of verminderen.”

​

Mensen met dementie die ‘probleemgedrag’ vertonen,

leren je heel veel over het omgaan met andere mensen met dementie.

​

Roos: “Probleemgedrag is vaak uitvergroot gedrag. Iemand heeft ergens last van en reageert daar in onze ogen extreem op. Mensen met dementie kunnen vaak niet zelf goed aangeven of vertellen wat ze bedoelen. Ze reageren alleen maar, vaak op een ongeremde manier. Als iemand extreem reageert op iets dat in onze ogen normaal is, is dat een signaal dat we ons gedrag moeten aanpassen. We gaan bijvoorbeeld te snel. Door de extreme reactie leren we. Het maakt ons alerter. We leren hierdoor de signalen van mensen met dementie beter te ‘lezen’.”

​

Leefomgeving

Ook de leefomgeving speelt een belangrijke rol bij hoe iemand zich voelt. Mensen met dementie zijn erg gevoelig voor de sfeer of de inrichting van hun omgeving. Soms kan een verandering in de ruimte het gedrag in gunstige zin beïnvloeden. In een aangepaste omgeving kan iemand met dementie vaak langer zelfstandig functioneren en heeft hij of zij minder last van de ziekte. Het zorgen voor een aangepaste omgeving vermindert ook gedragsproblemen.

​

Ruimte voor prikkels

Voor mensen met dementie is het belangrijk dat zij de omgeving kunnen begrijpen. Als het huiselijk en vertrouwd aanvoelt, zorgt dat voor een prettige beleving. Net als gezonde mensen, hebben mensen met dementie ook afwisseling nodig. Soms hebben ze juist behoefte aan prikkels, omdat een tekort aan prikkels voor frustratie of probleemgedrag kan zorgen. Daarom is het belangrijk dat de omgeving kan uitnodigen tot beleven, communicatie of beweging.

  • LinkedIn Social Icon
bottom of page